Direktlänk till inlägg 22 augusti 2008

Tokig? Eller bara envis?

Av Britta Hammarström - 22 augusti 2008 16:46


Var och herpesvaccinerade fröken Bitte - inga problem och billigt var det - bara 300 spänn! Hade hört rysare om "det kostar minst 1800:-" " det är svindyrt" - men så var icke fallet, i varje fall inte på Upplands-Väsby vet.klin

På vägen hem kom det liksom över mig.....

Svälj!

Är jag nu fullständigt tokig (igen!) - drar igång det här äventyret och så kanske jag sitter där med ånyo söndertrasad själ, jätteledsen, med en tik som förvisso haft lattjolajbans, men inte blev dräktig, de som hoppas på valp blir utan  - och mandrom är dessutom ca 15 lök fattigare....

Fast en dåres envishet kanske kan löna sig till sist.


Bara att bita ihop, rulla ut bönemattan, sluta bita ihop  och be så in i bängen.....


Panschogänget slog till på klubben, glammig promenad i skogen med 8 hundar skuttande omkring med varandra, 3 collie, 2 götar och 3 flattar.

Fika med "köpebröd", både Birgitta och Marianne hade med sig kaloririka saker (jag åt en liiiten bit).

Så utbröt träning, platsliggning och lite av varje. Birgittas 5-månaders flatpojke Bobby börjar bli riktigt duktig på att sitta tyst nere på plan. Första gångerna skällde han oavbrutet, gick över till ömklig gråt efter några gånger och nu är han i princip knäpptyst - ligger lugnt och kopplar av, trots att matte jobbar med Nadia.

Signe ställde upp som mottagare på budföring för Hippie - bra, ny figurant! Fungerade fint.


Och hurra, hurra! Fick just besked från beskrivaren att han kan ta MH:t på Mälarö BK den 20/9 - härligt! Sparar många mail och många telefonsamtal - och en hel del oro för att datum för MH bara kryper närmare och ingen kan ställa upp.


Unt es bara regnet och regnet! Nu gungar det t o m lite i gräsmattan när man går, fulltankat m a o;)

Hade tänkt gå ut och städa bilen, men....jomen titta, det har slutat regna - snabba ryck!







 
 
Ingen bild

Lisbeth

22 augusti 2008 21:05

Vi äro alla knäppgökar...

ang herpesvaccin - på bystan så är efterfrågan mimimal, alltså kan lokala vet kliniken ta hem vaccin, men då får djurägaren vackert betala rubbet - veterinärens kostnad är 1800/10 doser - då herpesvaccin har synnerligen begränsad hållbarhet.

Det är den info som givits.

 
Ingen bild

Britta

22 augusti 2008 22:35

Efterfrågan kanske är minimal även å andra håll än bystan.
Ringde ett otal antal kliniker i Sthlmsregionen och annorstädes, bl a Bagis, Albano,SLU i Uppsala,Alvik i Sthlm m fl. - icke en klinik hade vaccinet in store!
Fick tips om Upplands-Väsby och rngde dit - heureka - där fanns det, nema problema - därstädes anställt folk lät lätt förvånade över svårighet att hitta vaccin å annat håll...
Drop in för alla vaccinationer - fixades in no time, har en dos öronmärkt för Bitte när och om det behagas bli på smällen.
Hörde av annan v-spetsuppfödare att när de försökte få vaccin till sin tik nr 2 i ordningen (den första vaccinerades utan problem)så gick det inte alls - bara att blunda och be böner. Nu gick det bra på herpessidan, även om andra otrevligheter tillstötte - dock ordnade sig allt till slut - mor och barn mådde bra och det hela slutade lyckligt.

 
Ingen bild

Solan

22 augusti 2008 23:04

Min Lina är från en kull som hade herpes. Hur vanligt är det bland vättar. Min dotter föder upp "pommar" har inte haft detta problem. Har alltid värmedyna hos valparna från början , men dock? Hade golden tidigare och vad jag vet inget då heller.

 
Ingen bild

Britta

23 augusti 2008 09:09

Det är förmodligen lika vanligt eller ovanligt inom västgötaspetsaveln, som inom andra raser. Herpes sticker nog upp sitt fula huvud varsomhelst.
En stor goldenuppfödare hade megaproblem med herpes i sin besättning - men det var för många år sedan.
Värme lär ju vara det enda som kan rädda herpesvalpar - men då skall man också veta genast att de är drabbade och det är väl inte alltid glasklart från början efter vad jag förstår.
Ett elände är det emellertid och kan jag nu skydda Bitte och eventuella valpar genom vaccination så gör jag självklart det.
Det sägs också att i en hel del länder låter man en tik medvetet få en herpeskull, som man vet kommer att dö, för att sedan vara säker på att efterföljande kullar är fria.
Nej tack!

 
Ingen bild

Lisbeth

23 augusti 2008 10:00

Men Britta!!!!
Det vet varken Du eller någon annan ett skit om! Att många kullar går om intet och många valpar dör inom rasen är däremot ett faktum.
Herpes är tydligen väldigt hyss (som så mycket annat) om inom vgs.

Jag har min egen teori därom... Ingen människa verkar offentligen vilja medge en herpeskull. Däremot har det varit fullkomligt strömhopp ut ur garderoberna när man muntligen fört frågan på tal. Min uppfattning är att herpes är vanligt inom vgs, kanske även inom vissa andra raser? Jag har aldrig träffat på det under 40 år med uppfödning av schäfer, japanese chin, tibetansk spaniel och pekingese.

Kan det vara detta dunkla med "könssjukdom" sexuellt överförd (även om sjukdomen i sitt aktiva stadium kan smitta på andra sätt), och det faktum att man inte "blir av med den"? Viruset finns latent hos de hundar som en gång insjuknat... Hur kul är det att framträda som en pestkennel?

Jo jag har hört från kontinenten om uppfödare som låter tiken få en kull valpar som dör, så att det är fritt fram med nästa...

En annan strategi är insemination och sedan kejsarsnitt...
Nej tack!

 
Ingen bild

Britta

23 augusti 2008 18:57

Nu förstod jag inte riktigt varför jag fick "a clip around the ear"?

Jag vet inte hur vanligt eller ovanligt det är inom olika raser (inklusive vgs). Vet om denna stora goldenuppfödare, att (genom hörsägen)flera vgs-uppfödare råkat ut för det, men hur många - ingen aning!
Ett utmärkt tillfälle att ta upp detta ämne är på avelskonferensen den 27-28/9!
Det är väl just vid sådana tillfällen som saker skall vädras.

 
Mikaela

Mikaela

23 augusti 2008 20:23

Jag lovar att lära Mara sitta, om du lär Bitte att inte kängruhoppa! ;)

http://sagogarden.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Britta

23 augusti 2008 20:28

Hehe!
Menar bara att även om ni lär henne "sitt" så kommer hon att kunna stå hur fint som helst i ringen, men ni kanske vill vänta till efter V-kustvalpen?
Om jag skall ta bort känguruhoppet - ajöss Bitte :0)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Britta Hammarström - 15 november 2012 18:50

I går var det glad familjeträff på Skytteholms golfbana - västgötaspetsfamiljeträff! 8 götar och en collie flängde runt och hade kul. Mina tre - Stina,Bitte, Skrållan och Hippie förståss- och så matte Birgitta och grabbarna Feldt-von Otter, Valle (...

Av Britta Hammarström - 6 oktober 2012 17:26

.....efter mycket funderande har min lilla hjärna kommit fram till detta:   Jag har bloggat sedan 2007, snart 6 år. Jag tänker inte ta bort bloggen - förutsatt att inte själva sajten tänker lägga av. Har haft lite tankar på att flytta den till ...

Av Britta Hammarström - 28 september 2012 20:14

.....bara lite "snapshots" från dagens eftermiddagspromenad i Myra. Lite gråmulet, men ändå en vacker och framför allt fridfull prommis.   Ormbunkar är vackra även när di är vissna.         Collie...      Bitvis ganska brant ......

Av Britta Hammarström - 26 september 2012 20:54

I dag åt vi lunch hos Ida med matte, i Järfälla. (Ida = dotter till Bitte och mamma till "mina" valpar från förra sommaren). Idas matte Britta Asp har stor del i den kullen, hon "lånade ut" Ida och ställde upp alldeles otroligt fint under hela tiden,...

Av Britta Hammarström - 24 september 2012 18:15

...att fullkomligt bombardera oss med sin fantastiska färgprakt - liksom för att mildra det bistra och ofrånkomliga faktum vi står inför  - nämligen  att nu är " de långa kalsongernas natt " väldigt nära...   Mina dahlior går nu på 10:e året. Blo...

Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards